Z CYKLU: zacznij lekko poniedziałek – Greckie ciasto świąteczne – prostsze nie istnieje!… poniedziałek, 17 grudnia 2012

 
     
     Paksimadi, to jedno z najpopularniejszych greckich ciast. Można spotkać je przy najróżniejszych okazjach. Dziś proponuje je w odsłonie świątecznej.
     Trudno szukać przepisu, który jest równie prosty i przy którym jest tak mało zmywania. Z zegarkiem w ręku, zrobiliśmy je w 17 minut! I zostało jedno naczynie do umycia!
 
     Jeśli więc na okres świąteczny, poszukujecie słodkiego, greckiego akcentu – ja bez dwóch zdań proponuje paksimadi. Pomiędzy piernikami, makowcami czy też dość ciężkimi ciastami orzechowo – miodowymi, paksimadi może być znakomitym przerywnikiem. Jest bowiem bardzo lekkie, suche i doskonale pasuje na śniadania (o tym jeszcze więcej w śniadaniowych propozycjach). Prócz łatwości wykonania, jego ogromnym plusem, jest to że równie dobrze smakuje po kilku dniach. Znakomite również jako słodka przekąska w biegu.
 
     Przepis jest naprawdę ekspresowy. Nie trzeba nawet wiele pisać :)   Zaczynamy!
 
 
 
SKŁADNIKI:
- ¾  szklanki oleju
- ¾  szklanki cukru
-skórka z  ½ pomarańczy
-sok z  ½ pomarańczy
-około 4 szklanek mąki (trzeba patrzeć „na oko” – ciasto ma wyjść takie jak przy pierogach)
-przyprawy świąteczne: cynamon, goździki; można również dodać orzechy i rodzynki (wg uznania)
 

Przed włożeniem do piekarnika

    Całość dobrze  mieszamy, mąkę dodając stopniowo. Dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było takie jak przy lepieniu pierogów. Gotowe już ciasto  formujemy na bochenek chleba i przed włożeniem do piekarnika tniemy na „kromki”  prawie do samego spodu (sam spód ma zostać połączony). Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i kiedy  ciasto jest już prawie upieczone, wyjmujemy, docinamy kawałki (takie jak kromki chleba). Jeszcze kilka minut w piekarniku i gotowe!


 
 
Czy wysłaliście już kartki świąteczne?:)))

 

 
 
Przeczytaj więcej…
 
 
 
 

11 myśli nt. „Z CYKLU: zacznij lekko poniedziałek – Greckie ciasto świąteczne – prostsze nie istnieje!… poniedziałek, 17 grudnia 2012

  1. Na bank zrobie bo tak proste to juz musi mi wyjsc. A tak pyszny (jak mniemam bo wszystko co greckie cieszy moje podniebienie) grecki akcent na tegoroczne swieta …..juz sie ciesze.

  2. Mój Grek już w domku na święta i będzie się zajadał takimi pysznościami:( Szczęściarz! Osobiście uwielbiam melomakarona robione przez jego mamę i halvas (robione przeze mnie:D)… onom nom nomnom!A ciasto na ile należy włożyć do piekarnika:>?Καλά Χριστούγεννα!Paulina

    • Ja na nasze Święta też robie to ciasto! Będzie taki miły, grecki akcent:)) Z tego co pamiętam w piekarniku powinno być od 20 do 30 min, zdaje się, że nie więcej.Również Wesołych Świąt!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>